STRESSREDUCTION

 

 

Ons zenuwstelsel is niet alleen de huisvester van ons bewustzijn en de regulator van alle lichaamsprocessen; maar ook het instrument waardoor God in al zijn aspecten zich steeds meer kan uitdrukken. Wij gebruiken slechts 5 a 6 procent van onze geestelijke en emotionele vermogens. Dat komt doordat ons bewustzijn bij de meesten van ons slechts datzelfde percentage ontwikkeld is. Let wel, ons lichaam is perfect ontwikkeld om volledig ontwikkeld bewustzijn te ervaren, edoch ons bewustzijn zelf is verre van helemaal ontwikkeld. De meeste van onze gaven en vermogens liggen in het onderbewuste (het onbewuste) deel van ons bewustzijn. Je zou het kunnen vergelijken met een computer: onze hardware is ontwikkeld (ons lichaam) maar onze software nog niet (ons bewustzijn).

 

Wilt u uw bewustzijn verder ontwikkelen dan is dat geen probleem. Het gezondheidssysteem waarin ik verschillende jaren werkzaam ben geweest is hierin gespecialiseerd. Ik had echter geen medische functie. Maar door die jarenlange ervaring weet ik er heel veel van. Zoveel zelfs dat ik het makkelijk aandurf om mensen hiermee van dienst te zijn en ze te helpen naar een steeds gelukkiger en steeds krachtiger leven. De mate van welzijn, zeg maar wat iemand gewoon door de dag genomen voelt, is afhankelijk van de hoeveelheid spanning in het zenuwstelsel. Zeg maar de mate van geluk wat iemand voelt zonder dat hij/zij de lotto wint of iets in die strekking. Dat niveau van gevoelens is alleen maar dan ook alleen afhankelijk van de hoeveelheid spanning in het zenuwstelsel. Des te minder spanning iemand in zijn zenuwstelsel heeft, des te beter en lekkerder men zich voelt. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde: des te meer spanning iemand in zich heeft, des te minder gelukkig hij/zij zich zal voelen. Wanneer het bewustzijn helemaal ontwikkeld is, dan baad men in totale gelukzaligheid. Dan kan God zich helemaal uitdrukken qua gevoelens via datzelfde zenuwstelsel. ( Je zou heel simpel kunnen stellen dat de miljarden jaren van evolutie slechts een doel had: de ontwikkeling van het zenuwstelsel ) En dat is de reden dat u geboren bent, niet meer en niet minder. Ja het is zelfs uw geboorterecht. Neem met minder geen genoegen zou ik er haast aan toe willen voegen. De weg naar dat volledig ontwikkeld bewustzijn is een weg van toenemende bekoorlijkheid.

Wanneer u met mij wilt samenwerken, lees: met mij in zee wilt gaan, dan is het wel zo dat we het in de eerste maanden rustig aan doen. We laten de ontstressing van het zenuwstelsel dan heel langzaam verlopen. Deels omdat het zenuwstelsel dan langzaam aan het verschijnsel "ontstressing" kan wennen, en deels omdat ik dan kan zien hoe uw zenuwstelsel reageert en er dus heel rustig en verantwoordt aanpassingen kunnen plaatsvinden ( of het proces van ontstressing wat versnellen/verlangzamen of gelijk laten ). Uiteraard doen we dat heel rustig aan. Haast is niet geboden. Maar naarmate uw zenuwstelsel sterker is geworden gooien we er een tandje bij. Je kunt maar ontstressen naar draagkracht zeg ik altijd. Dit proces van spanning halen  uit het zenuwstelsel kunnen we laten verlopen met, zeg maar de kracht van een kabbelend beekje tot en met de kracht en snelheid van een woeste rivier. Uiteraard spreekt het voor zich dat het laatste slechts is voorbehouden aan zeer sterke zenuwstelsels. Maar ook bij zeer sterke zenuwstelsels beginnen we heel,heel rustig aan en bouwen we de mate van ontstressing langzaam op.

Het verschil tussen sterke en zwakke mensen ( lees: het verschil tussen sterke en zwakke zenuwstelsels) is enig en alleen de hoeveelheid spanning in het zenuwstelsel. "Losers" bestaan derhalve niet, want als je hun zenuwstelsel sterker maakt worden het "winners". Door een steeds sterker wordend zenuwstelsel krijgt men steeds meer positieve ervaringen waardoor je steeds positiever over jezelf gaat denken. Men gaat sowieso steeds positiever denken: dat komt doordat de zuiverheid van de kwaliteit van je gedachten sterk afhankelijk is van de hoeveelheid spanning in je. Des te minder spanning des te positiever je gedachten en daarmee verbonden je handelingen. Wanneer men dus neigt naar zwaarmoedigheid en depressiviteit is dit de methode om dat te veranderen. Na plus/minus een halfjaar voelt men zich al compleet anders ( en dat blijft maar doorgaan en doorgaan als men niet stopt met ontstressen natuurlijk). Ook verkrijgt men steeds meer succes in het sociale leven. Dat komt doordat een sterk persoon meer waardering voor zichzelf heeft en derhalve ook meer door anderen gewaardeert zal worden. Je contacten met anderen zullen veel beter worden, doordat sociale angsten sterk verbonden zijn met de kwaliteit van je, u raad het denk ik al, zenuwstelsel. Des te sterker je bent des te makkelijker knoop je contacten aan. Ook zult u gaan merken dat negatieve ervaringen steeds minder blijven "hangen". Des te sterker u bent, des te minder lang de "hangtijd". Des te meer zelfvertrouwen, des te minder impact een negatieve ervaring op u heeft (en minder lang). Om met deze kennis in zee te gaan is het niet belangrijk om te weten waardoor u een teveel aan spanning in u hebt. De een heeft die ervaring, de ander weer een andere. Het ontstressingsmechanisme blijft hetzelfde.